Жодна теорія не замінить практику в хірургії

Хірургія – то така справа, де жодна теорія не здатна повноцінно замінити практику.

Я знаю чимало таких історій, коли хірург, який пройшов стажування – десь на 3 місяці, виявляється, фактично, як хірург, накачаний матеріалом, але його руки ще належним чином не працювали. І тому, коли він приїжджає на своє місце роботи після підвищення кваліфікації – скажімо, до того ж Львова, йому іноді буває ой як дуже важко, тому що треба щоби хтось допомагав йому – асистував, оскільки практики замало, а робота надзвичайно відповідальна.
А практику нині є де взяти. Аби бажання було. Зараз в цьому контексті в нас все простіше та доступніше, аніж раніше. Візьмімо, для прикладу, будь-яку конференцію, симпозіум, що відбувається у Києві чи у Львові: сюди до нас десятками з’їжджаються фахівці з цілого світу. І так по кілька разів на рік у різних куточках країни. Приїжджають німці, ізраїльтяни, американці, італійці, мексиканці та інші – і всі показують, як оперувати якісь специфічні випадки. Тут йдеться і про нові підходи до знаних проблем, нові шляхи їх вирішення: простіші, доступніші для пацієнтів, що істотно розширює клієнтську базу. І якщо ти як естетичний хірург хочеш підвищити свою кваліфікацію, ти їздиш на конференції, відвідуєш різноманітні майстер-класи. Звісно, що там всього не побачиш. Але хірург, який оперує багато років, він робить свої висновки, переймає досвід, всотуючи його як губка, і приїжджаючи до себе може застосовувати ті нюанси, які дають інші хірурги.


Для прикладу, наша клініка ледь не щороку докладається до організації серій операцій, що їх у Львові вже традиційно на базі 8-ї лікарні проводить знаний пластичний хірург з Німеччини Клаус Екснер. На основі цих щорічних відвідин фахівцем Львова чимало українських колег з різних міст взяли для себе щось нове – аби потім подарувати набуту майстерність своїм пацієнтам.

Коментарі